DiVino.Taste  е форум на българското вино

DiVino.Taste  е изложение на българските винопроизводители и дегустация на качествените български вина

DiVino.Taste  е богата програма от майсторски класове, семинари, лекции и презентации

DiVino.Taste  е професионална платформа за пряка комуникация и директен контакт между българските винопроизводители и ресторантьори, дистрибутори, крайни клиенти

DiVino.Taste  е най-подходящото място за среща на виненото общество в България с водещи световни експерти

DiVino.Taste  е най-успешният формат за популяризиране на качественото българско вино и винопроизводство


Формат

DiVino.Taste е Изложение на българските винопроизводители със съпътстваща програма от Майсторски класове и лекции и се провежда всяка година през ноември.

Изложението на български вина през 2016 ще събере над 75 от най-добрите български производители, които ще представят вината пред взискателната публика на DiVino.Taste. Всеки производител има право да участва с до 7 вина, които ще бъдат представени от собствениците или винарите, които са направили виното. Всеки посетител ще има пряк контакт с хората, които стоят зад всяка една от участващите български изби и ще може да опита и да се запознае с концепцията и философията им за вината. В рамките на трите дни всеки, който дойде ще може да пробва без ограничение най-добрите над 500 български вина.
Входът до изложението е с билети, а закупилите билет за поне един от майсторските класове имат достъп до изложението и за трите дни.

Майсторските класове и лекциите ще обогатят знанията ви за виното, ще ви срещнат с най-добрите български винени експерти, а чуждестранните гости са на изключително ниво. Майсторските класове са предназначени за средно и по-напреднали винени любители и професионалисти. Лекциите са ориентирани предимно към хората, които са свързани с бизнеса с вино във всичките му аспекти.
Майсторските класове са с билети, а закупилите поне един майсторски клас или лекция имат достъп и до изложението за трите дни.
Лекциите са със свободен достъп за всички закупили билети за изложението за съответния ден. Местата в залата за лекциите са ограничени! Организаторите имат право да ограничават достъпа до залата в случаите когато има прекалено много желаещи за посетят дадена лекция. Важи правилото първи по време първи по право.

Свободната зона
Свободната зона е място, в което ще бъдат разположени щандове с лека храна, безалкохолни напитки и кафе, информационни пунктове на партньорите и организаторите. Достъпът до нея е срещу закупен билет за изложението или за майсторски клас или лекция.

Ресторант
На DiVino.Taste 2016 ще бъде изграден ресторант, който ще приема посетители на 19 и 20 ноември. Работното време ще е между 11 и 16.30 часа На 20 ноември, когато е първият ден на DiVino.Taste ресторантът няма да работи. Достъпът до ресторанта ще е само за посетителите и участниците на DiVino.Taste 2016.


Кога

18, 19 и 20 ноември 2016 година (петък, събота и неделя).

18 ноември, петък: от 16:00 до 20:00 часа отворено за всички посетители
19 ноември, събота: от 10:00 до 12:00 часа отворено само за професионалисти и медии
19 ноември, събота: от 12:00 до 19:00 часа отворено за всички посетители
20 ноември, ноември: от 10:00 до 18:00 часа отворено за всички посетители


Къде

София, НДК зала 3


История

Първото издание на DiVino.Taste през 2011 се проведе в Централния военен клуб в София и безспорно се превърна в най-големия форум за българско вино, организиран до момента.

Изложението събра 37 от най-добрите български винопроизводители, които представиха свои отбрани вина пред около 3000 гости. Посетителите имаха удоволствието да се запознаят отблизо с концепцията и философията на избите и лично се увериха в качеството на техните вина.

Участниците в майсторските класове и лекциите се срещнаха с най-добрите български винени експерти, както и с чуждестранни лектори на изключително високо ниво.

Макар и едва първо издание, DiVino.Taste 2011 потвърди очакванията на организаторите, участниците и гостите за успешната формула за популяризиране на качественото българско вино и доказа, че България е готова отново да заеме подобаващото й се място сред световния винен елит.

Второто издание на DiVino.Taste се състоя на 17 и 18 ноември 2012 и събра 38 от най-успешните изби, които предлагат продукцията си на винения пазар у нас. Организаторите отново избраха зала Концертна на Централния военен клуб в София, за да разкрият тайните на българското вино.

През втората си година виненият форум събра повече от 3000 посетители, които имаха възможността да дегустират над 250 от най-добрите и качествени вина от всички региони на страната.

За втора поредна година българските винопроизводителите доказаха, че заемаме подобаващо място на световната винена сцена. Изложителите не пропуснаха да споделят интересни философии, които оформят облика на вината им. Разказаха повече за цялостната концепция и визия на продуктите си и представиха вината си. Над 600 души взеха участие в майсторските класове и семинари, водени от едни най-добрите български и чуждестранни винени експерти.

По време на изложението се проведе и WiFо, първият форум за вино (wine) и храна (food) в България. Идеята на организаторите на DiVino.Taste и партньорите им от Roi Communication е да се създаде общност от хора, за които добрата храна и вино са не само наслада за небцето, но и цяла философия.
В края на форума DiVino.Taste бе обявена и класацията на DiVino – Топ 10 2012 на българските вина.

И тъй като DiVino.Taste 2012 едва побра в зала Концертна на Централния военен клуб желаещите да опитат най-добрите вина от страната ни, третото издание на най-големия форум за българско вино DiVino.Taste 2013 се премести на нова сцена – зали 6 и 8 на НДК. Винари от над 50 изби се събраха под един покрив, за да представят най-доброто от своята продукция. Повече от 4 000 души посетиха изложението и съпътстващата програма и се увериха, че българското вино продължава да доказва големия си потенциал. Никога досега толкова много винари не се бяха събирали под един покрив, за да представят продукцията си пред широката публика.

Изданието на DiVino.Taste от 2014 доказа, че интересът към българското вино расте с всяка изминала година. DiVino.Taste 2014 се проведе за първи път в рамките на три дни. Тази промяна бе продиктувана от големят брой изби – 62, които участваха и невъзможността на посетителите да дегустират вината на изложението. Четвъртото издание на DiVino.Taste посрещна и най-много посетители от създаването си през 2011 година. Повече от 5000 души дойдоха в зала 3 на НДК в София, за да се уверят, че българското вино продължава да доказва големия си потенциал.

Последното до този момент издание на DiVino.Taste, през 2015, постави рекорд със своите над 6 000 посетители и повече от 65 изложители! Любопитен факт е, че за трите дни на най-големия форум на българско вино са измити повече от 50 000 чаши. За охлаждане на вината бяха използвани близо 2 тона лед!


Участие в изложението

Участници като изложители в DiVino.Taste могат да бъдат само български винарни, специално поканени от организаторите. Броят на участниците е ограничен и организаторите правят своята селекция на база своите наблюдения върху качествата на вината, устойчивото пазарно поведение и репутацията на съответната изба, участието и наградите в престижни български и международни класации и конкурси. DiVino.Taste се провежда всяка година в уикенда, който предшества датата 23 ноември.